Bloei – Praktijk van Verloskunde

Belinstructies Zwangerschap

In de volgende gevallen is het belangrijk dat je ons belt:

  • Helderrood, vaginaal bloedverlies
  • Vanaf 20 weken: Indien de volgende klachten niet verdwijnen na 2 uur rust en 1000 mg paracetamol: hoofdpijn, misselijkheid, gevoel van band strak om de bovenbuik, pijn in de bovenrug en sterretjes, lichtflitsen of vlekjes zien.
  • Wanneer je 24 weken of langer zwanger bent en de baby nog niet hebt voelen bewegen.
  • Wanneer je vanaf 28 weken de baby minder voelt bewegen.
    Ga eerst 2 uur lang op je linkerzij liggen en daag de baby uit te bewegen door je handen op je buik te leggen en de buik licht te bewegen. Tel elke beweging die je voelt.
    Bel wanneer je <10 bewegingen hebt gevoeld in deze 2 uur of wanneer je ongerust bent.
  • Harde buiken elke 10 minuten die niet wegtrekken na rust en warmte.
  • Bij ongerustheid of vragen.

Wacht niet tot de volgende dag!

Helderrood vaginaal bloedverlies

Vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap kan erg schrikken zijn. Vaginaal bloedverlies in het begin van de zwangerschap komt regelmatig voor. Gelukkig is het niet altijd een teken dat er iets niet goed gaat. De oorzaak hangt af van de duur van je zwangerschap en de hoeveelheid bloedverlies.

In het eerste trimester kan bloedverlies bijvoorbeeld ontstaan door:

  • Innesteling: Een kleine hoeveelheid (helderrood) bloedverlies rond de tijd dat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt.
  • Hormonale veranderingen: Dit kan soms leiden tot lichte bloedingen. Door de zwangerschapshormonen kunnen haarvaatjes sneller stuk gaan. Dit is ook de reden dat je sneller een bloedneus of bloedend tandvlees kan krijgen.
    Als haarvaatjes in de baarmoedermond stuk gaan, kun je een lichte bloeding krijgen. Bijvoorbeeld als je heel hard hebt moeten hoesten of braken of na het sporten.
  • Contactbloeding: Doordat de baarmoedermond veel haarvaatjes bevat en deze sneller stuk gaan in de zwangerschap, kunnen ze stuk gaan na bijvoorbeeld seks, (harde) ontlasting of een inwendig onderzoek.
  • Een miskraam: Helaas kan helderrood bloedverlies ook een teken zijn dat de zwangerschap niet goed verloopt.

Naast de veelvoorkomende oorzaken van bloedverlies (hormonale veranderingen en contactbloeding), kan in het tweede en derde trimester helderrood bloedverlies ook veroorzaakt worden door minder voorkomende oorzaken. Het gaat hierbij om bijzonderheden rondom de placenta:

  • Placenta praevia. Hierbij ligt de placenta vlakbij, tegen of (deels) over de baarmoedermond.
  • Abruptio placentae. Hierbij laat de placenta (deels) los.
  • Vasa previa. Het is een zeldzame aandoening waarbij de bloedvaten van de baby, vanuit de placenta of navelstreng, over de baarmoedermond lopen.

Het is belangrijk om bij bloedverlies altijd contact op te nemen met ons. Wij beoordelen samen met jou of er nader onderzoek nodig is in het ziekenhuis en geven je advies over wat je kunt doen.

Wat kun je zelf doen?

  • Probeer rustig te blijven bij bloedverlies.
  • Vermijd zware inspanning totdat je met ons hebt overlegd.
  • Bewaar de materialen waarin bloedverlies in is opgevangen, zoals een onderbroek of laken. Zo kunnen wij beter beoordelen om hoeveel bloedverlies het gaat.
  • Houdt bij hoeveel bloed je verliest door je gebruikte maandverband te bewaren of er een foto van te maken.
  • Als er bloedverlies in het toilet zit, spoel het dan nog niet door totdat de verloskundige is langs gekomen.
Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)

Bij zwangerschapsvergiftiging heb je een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap en kun je teveel eiwitten in je urine hebben of schade aan je organen. Je kunt klachten krijgen. Deze staan hierboven beschreven. Als je deze klachten herkent is het belangrijk om contact met ons op te nemen.

Het kan ontstaan vanaf 20 weken zwangerschap. Soms ontstaat het in de dagen na je bevalling.

Soms ontstaat er een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging: HELLP syndroom.

Het is onduidelijk waardoor zwangerschapsvergiftiging ontstaat. Onderzoekers denken dat het te maken heeft met hoe je placenta werkt, de stoffen die uit je placenta komen, hoe je bloedvaten reageren op de stoffen uit je placenta of mensen in je familie met een hoge bloeddruk of die zwangerschapsvergiftiging hebben gehad.

Bewegingen voelen van je baby

Voor het eerst bewegingen voelen
Rond 20 weken beginnen de meeste zwangere vrouwen de bewegingen van de baby te voelen. In het begin voelen ze nog heel zwak. Naarmate de baby groeit, voelen de bewegingen steeds sterker.

In het begin voelen de bewegingen als ‘belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes’. Je gaat de bewegingen steeds beter herkennen. Op den duur ga je de baby dagelijks voelen bewegen.

Bewegingen later in de zwangerschap
Tot 32 weken zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. Daarna blijven de hoeveelheid bewegingen gelijk en kunnen de bewegingen minder krachtig worden. Dit komt doordat de baby minder ruimte heeft. Het is niet erg dat je bewegingen minder krachtig voelt. Wél is het belangrijk dat het aantal van de bewegingen gelijk blijft. Hiervoor mag je dus ook minder sterke bewegingen meetellen.

Verschil in zwangerschappen
Als de placenta tegen de voorkant van de baarmoeder aan ligt, kan het zijn dat het langer duurt voordat je bewegingen voelt en dat ze minder sterk zijn dan wanneer de placenta tegen de achterwand van de baarmoeder aan zit. Daarnaast zijn sommige baby’s beweeglijker dan andere baby’s. De hoeveelheid bewegingen die je voelt kunnen dus verschillen per zwangerschap.

Wanneer te bellen?

  • Tot 24 weken
    Neem contact op als je 24 weken zwanger bent en je nog geen bewegingen hebt gevoeld.
  • Van 24 tot 28 weken
    Het patroon van de bewegingen zijn per dag nog erg verschillend. Twijfel je voldoende bewegingen hebt gevoeld? Neem dan contact op. Indien nodig voeren we een extra controle uit.
  • Vanaf 28 weken
    Je moet je baby dagelijks regelmatig voelen. Als je de baby minder voelt bewegen dan normaal, ga dan 2 uur lang op je linker zij liggen. Daag de baby gedurende deze 2 uur uit te bewegen door je handen op je buik te houden en de buik licht te bewegen. Tel in deze 2 uur de bewegingen. Neem hierbij elke beweging mee, ook minder sterke bewegingen. Bel ons wanneer je minder dan 10 bewegingen hebt gevoeld in deze 2 uur.
    Wacht niet tot de volgende dag!

Waarom is het belangrijk om te bellen?
Het is belangrijk om de bewegingen van je baby te leren kennen. Als de werking van de placenta minder wordt, kan de conditie van de baby achteruit gaan. De baby zal dan minder gaan bewegen.

Regelmatig harde buiken

Je baarmoeder is een spier die kan samentrekken en ontspannen. Bij een harde buik trekt de baarmoeder samen. Je buik voelt dan gespannen of hard aan. Het voelt als een harde bal in je buik. Dit kan vervelend zijn, maar hoort niet pijnlijk te zijn. Ze worden ook wel ‘Braxton-Hicks’ genoemd.

Oorzaken van harde buiken
Veel zwangere vrouwen hebben wel eens een harde buik ervaren in de zwangerschap. De ene vrouw heeft meer harde buiken dan de andere vrouw. Het kan ook verschillen per zwangerschap. Daarnaast zijn er ook andere factoren van invloed die harde buiken kunnen uitlokken:

  • Veel lichamelijke activiteit
  • Bewegingen van de baby
  • Stress
  • Darmklachten
  • Blaasontsteking of na het legen van je blaas
  • Valse weeën (in het tweede of derde trimester)

Harde buiken komen vaker voor en zijn gevoeliger naarmate de uitgerekende datum nadert.

Harde buiken of weeën?
Het is belangrijk om onderscheid te kunnen maken of het gaat om harde buiken of om weeën. Harde buiken zijn onschuldig. Weeën zorgen voor verandering van de baarmoedermond waardoor je gaat bevallen.

Harde buik Weeën
Wisselen in duur en intensiteit Worden steeds intenser
Onregelmatig Regelmatig, zoals elke 10 minuten en worden steeds regelmatiger
Nemen niet toe in duur, intensiteit en frequentie Nemen wel toe in duur, intensiteit en frequentie
Zorgen niet voor ontsluiting Zorgen wel voor ontsluiting

Wanneer te bellen?

  • Bel wanneer je harde buiken hebt in combinatie met bloedverlies of vochtverlies.
  • Bel wanneer je elke 10 minuten (licht) pijnlijke harde buiken/weeën hebt vóór 37 weken zwangerschap.

Tips

  • Neem meer rust en bekijk of je minder harde buiken hebt.
  • Probeer te ontspannen door bijvoorbeeld een massage of een dutje.
  • Pas warmte toe door een warme kruik tegen je buik aan te houden of neem een warm bad of douche.
  • Laat je urine controleren op een blaasontsteking:
    • wanneer je al een paar dagen vaker last hebt van harde buiken.
    • wanneer je klachten hebt van een blaasontsteking, zoals pijn in de onderbuik of -rug, pijn bij plassen of ineens vaker, kleine beetjes moeten plassen.

Een blaasontsteking heeft in de zwangerschap meestal geen duidelijke symptomen, zoals buiten de zwangerschap.